keskiviikkona, elokuuta 23, 2006

Kymmenen tapaa nolata itsensä puhelinhaastattelijan korvissa

eli
Kuinka kieltäytyä gallupista - lyhyt oppimäärä

* Lyö luuri korvaan, kun kuulet mistä soitetaan. Tämä on yleensä varma keino päästä senhetkisestä gallupista eroon. Tosin suivaantunut haastattelija saattaa laittaa numeron kiertoon. Jos kuitenkin on kyse kännykästä, voit soveltaa seuraavaa keinoa...

* Älä vastaa puhelimeen, jos puhelu tulee tuntemattomasta numerosta.
Siellähän voi olla vaikka ystävällinen puhelinhaastattelija. Sinun on syytä pelätä eritoten silloin, jos et osaa suomen kieltä, kuten sanaa ei.

* Jos kuitenkin vahingossa vastaat puhelimeen, teeskentele olevasi ystävällinen.
Mainio fraasi tähän kohtaan on esimerkiksi: "Kiitti hei!" Muista lyödä luuri korvaan, älä vain erehdy kuuntelemaan sitä, kuinka puhelinhaastattelija toivottaa sinulle mukavaa illanjatkoa.

* Ilmoita mahdollisimman tylysti ja lyhytsanaisesti, että ei käy. Ystävällisyyteen sortuminen voisi olla kohtalokasta.

* Heittäydy imeläksi. "Voi kuuulta, ei minulla nyt ole aikaaa jutella sinun kanssa, lapsiruk-ka!" Pieni ivallinen vivahde äänessä antaa täydellisen loppusilauksen.

* Valehtele. Keskiverto puhelinhaastattelija oppii pian kuulemaan, milloin toisessa päässä tulee tekaistua hätävale. Kannattaa kuitenkin miettiä, mitä sanoo. Jos väität, että on kiire nyt, niin sinulta varmaan kysytään, että milloin olisi parempi hetki soitella. Varmin keino onkin väittää olevansa yli yhdeksänkymppinen, sillä sen ikäisiä haastatellaan vain hyvin harvoin. Tätähän puhelinhaastattelija ei voi kiistää, sillä suomalainenhan ei valehtele!

* Jos et itse uskalla valehdella, laita lapsesi tai joku muu tekemään se. "Eeei äiti nyt ole paikalla..." *taustalla kuuluu ääni, joka kehottaa näin sanomaan*

* Väitä kivenkovaan, että et ymmärrä mistään mitään.
Sano, että et muista ikääsi, asuinpaikkaasi, et ymmärrä mitään politiikasta, et käy koskaan kaupassa etkä matkusta minnekään, et harrasta mitään, sinulla ei ole lapsia, ei rahaa, ei mielipiteitä, ja että ylipäätänsäkään ajatuksesi eivät ole minkään arvoisia - ainiin, eihän niitä ole.

* Kieltäydy toisen ihmisen puolesta, vaikka et olisikaan varma, haluaako hän osallistua. Ole mahdollisimman vihamielinen. Anna äänensävysi ilmaista, millaisena saastana pidät sinulle soittanutta henkilöä.

* Ellet mitään muuta keksi, haistattele.
Tämä perinteinen keino vakuuttaa kenet tahansa siitä, että langan päässä on joko aivoton tai asennevammainen henkilö, jolle ei kannata yrittää sanoa yhtään mitään.

KIELTÄYDYITPÄ KUINKA TAHANSA, MUISTA OLLA KOHTELEMATTA PUHELINHAASTATTELIJAA KUIN HÄN OLISI ELÄVÄ, TUNTEVA JA NORMAALIN YMMÄRRYKSEN OMAAVA IHMINEN.


Jos yleensä vältät keskeyttämästä ihmistä, kun hän puhuu, sinun on nyt parasta opetella tämä taito. Kieltäytyminen kaiken kaikkiaan on kieroa peliä, joten tavallisella puheäänellä lausutut lauseet, kuten "En halua tällä kertaa osallistua", eivät tule kuuloonkaan. Varo kokeilemasta tätä, seuraukset voivat olla järkyttävät.

Muutenkaan ei kannata yrittää kommunikoida puhelinhaastattelijan kanssa, esimerkiksi kysymällä, että onko olemassa minkäänlaista järjestelyä, joka takaisi sen, että omaan numeroon ei enää soiteta kyseisestä firmasta. Turha luulla, että puhelinhaastatteluja tekevissä yrityksissä kunnioitettaisiin ihmisen oikeutta kieltäytyä haastattelusta. Sehän vaikuttaisi ihan siltä, kuin gallupejakin tekisivät inhimilliset olennot, ihmiset. Rajansa kaikella!

5 kommenttia:

Pälli kirjoitti...

Juupa, varmasti löytyy niitä puhelinhaastattelijoita ja puhelinmyyjiä, jotka käyttää jotakin kaavaa saadakseen puhelimeen vastanneen suostumaan haastatteluun tai ostamaan jotain. Minä en käytä, enkä ole kuullut kenenkään työkaverinikaan käyttävän.

Yleisimmät strategiat meillä ovat henkilökohtainen karisma taikka sitten vain soittaa niin kauan, että löytyy joku, joka ihan oikeasti haluaa vastata.

Myöskään koulutuksessa ei puhuttu moisesta. Sen sijaan kyllä kerrottiin muun muassa, mistä ja miten puhelinnumerot saadaan ja kaikkea muuta, mitä vastaajat ehkä haluavat tietää. Koulutuksessa korostettiin myös sitä, että kaikilla on oikeus kieltäytyä ja keskeyttää haastattelu milloin haluavat.

Itse haluan kunnioittaa ihmisten oikeutta sanoa ei. Työskenteleminen puhelinhaastattelijana on vain antanut hyvän näppituntuman siihen, mitä on olla epäihminen (niinkuin sitä nyt ei aiemmasta elämästä olisi ollut), ja joskus keittää yli. Tämä kirjoitus oli tulosta siitä.

Suvetar kirjoitti...

Niinpä niin. Minäkin sain tarpeekseni gallupista. Sen vielä voi ymmärtää, että haastateltavat ihmiset ovat tylyjä, mutta jos työnantajan edustajat myös osaltaan haistattelevat, valehtelevat ja kieltäytyvät käyttäytymästä lakien ja inhimillisten käytösnormien mukaisesti... Yritä kestää, ei sitä voi muuta sanoa. Ja päästä irti siitä pahasta olosta siinä isolla ovella, katsele kirkkoa ja puistoa ja hengitä kaikki ahdistus ulos. Ei se työ niin tärkeää ole, että kaikkea sitä murhetta ja pahaa oloa kannattaisi kotiin kantaa.

Pälli kirjoitti...

Jep, multa se pahasta olosta irtipäästäminen ei aina oikein onnistu. Itsesuojeluvaistohan se oli, joka sosiaalialaltakin pois ajoi. ;) Että osui varmaan oikeaan tällä kertaa. Mutta ehkä kipu kasvattaa. Tulos jää nähtäväksi...

Anonyymi kirjoitti...

"Varmin keino onkin väittää olevansa yli yhdeksänkymppinen, sillä sen ikäisiä haastatellaan vain hyvin harvoin. Tätähän puhelinhaastattelija ei voi kiistää, sillä suomalainenhan ei valehtele!"

Ei voi kiistää, mutta ihmisen äänestä kuulee aika hyvin onko nuori vaiko vanha ihminen kyseessä.

Pälli kirjoitti...

Kuulee kyllä, mutta joskus kuuluvuus on huono, ja erehdyksiä tulee toisinaan vaikka olisi hyvä linjakin. Ja jos ihminen ihan vakavasti näin sanoo, niin mitäpä siihen vänkäämään - ilmeisesti tyyppi ei halua osallistua, olipa asia niin tai näin.