sunnuntaina, helmikuuta 25, 2007

LUMS:n lounas

Vancouver on joissakin tutkimuksissa todettu maailman parhaaksi asuinkaupungiksi,Tarkemmin katsoen Hastingsin ja Goren talot ovat ränsistyneitä... kertoi Piia-Maria. Ei muistanut itsekään, mistä oli kuullut, mutta ei sen väliä. Näinkin lyhyen kokemuksen jälkeen mutu-tuntumalla voi olla samaa mieltä. Kuitenkin, ironista kyllä, myös Kanadan kodittomuus ja köyhyys on keskittynyt Vancouveriin, sillä täällä ilmasto on leppein ja talvi lämpimin - kadulla asumiseen on siis paremmat mahdollisuudet kuin vaikkapa preerialla, missä voi tulla 40 asteen pakkaset talvella.

Ensimmäiset jonottamassa LUMS:n ilmaista lounasta - All Are Welcome!Valtion puolesta koetetaan tarjota apua kodittomille sosiaaltyön keinoin. Hiukan toisenlaista apua tarjoaa LUMS, Lutheran Urban Mission Society, joka järjestää ilmaisia lounaita joka toinen viikko Hastings Streetillä, jonka muutamaan kortteliin köyhiä ihmisiä on erityisesti kotiutunut. Myös Emmauskirkko kustantaa lounaan kerran vuodessa ja etsii talkooväen tekemään ja tarjoilemaan ruuan kadun asukeille. Mekin olimme tänään mukana lounastarjoilussa.

Eilettäin Emmauksen naiset leipoivat noin tuhat lihapullaa, ja tänä aamuna Jukka tuli noutamaan meitä vartin yli seitsemän. Noudimme kirkolta Marskan ja ruuat, ja suuntasimme kohti Vancouverin keskustaa. Ehdimme First United kirkolle perille ennen Timoa, jonka kanssa Jukka oli kilpasilla myös Emmauskirkolta lähteneen Timon tietämättä. ;)

Valtavat kattilat tulelle! Timo Marimekon sinisessä ja Marska oranssissa essussa.Marska alkoi keittiöpuuhat välittömästi, ja kun saimme takit ja tavarat lukkojen taakse, pääsimme hetken seisoskelun jälkeen leikkaamaan ja voitelemaan leipiä. Sen jälkeen tekemistä riitti mukavasti: pöytien kattamista, keksien esille laittoa, ruokailuvälineiden käärimistä servetteihin, hedelmien pussitusta - ruokailijoille annettiin lähtiessä mukaan hedelmäpussi; banaania, mandariinia ja viinirypäleitä.Pienen organisoinnin jälkeen hedelmänpussituslinjasto toimi kuin kone. ;)Minusta oli ihanaa, että ruokailijoille tarjottiin myös kotona tehtyjä keksejä!

Pöytä on katettu - viime hetken neuvot ennen ovien avaamista...

Aterimet käärittiin servetteihin suurella rakkaudella. :)Leipää ei mene paljon, kun monilla ei ole hampaita, sanoi Emmauksen Leena... :|Jukka ehti pitää meille myös pienen esittelykierroksen LUMS:n tiloissa, joissa paikalliseen tapaan samassa rakennuksessa on kirkkosali, toimistoja, erinäisiä käyttönsä suhteen määrittelemättömiä huoneita, iso sali ja keittiö. Kierroksen aikana näimme muutaman ulko-oven syvennykseen käpertyneen nukkujan, jotka varmaan odottelivat lounaalle pääsyä. :/

Ehtoollisalttari - Sinun puolestasi annettu, sinun edestäsi vuodatettu.Kymmeneltä kokoonnuttiin kirkkosaliin viettämään ehtoollishetkeä. Se oli avoin kaikille, myös tuleville lounasvieraillemme, mutta eipä siellä tainnut olla muita kuin talkoolaisia.

Kello yksitoista koitti h-hetki, eikä siinä paljoa ehtinyt jännittää kun ihmiset tulvivat sisään. Tosin ovella oli koko ajan vahti, ja sisään pääsi kerrallaan vain sen verran väkeä kuin pöytien ääreen mahtui istumaan. Ruoka, juoma ja jälkiruokakeksit tarjoiltiin pöytiin. Minä ja Miika jaoimme kahvia.

- Coffee? Anyone? Here you are, sir. Ma´am.

Eräs vieraistamme soitti pianoa - kuin hienossa ravintolassa ikään. :)Toiset söivät hirmuista vauhtia, toiset nauttivat hitaammin. Useimmat olivat todella kohteliaita, kiittivät ja hymyilivät kauniisti. Eräs mies kysyi, saisiko minut jälkiruuaksi. En saanut heti selvää hänen sanoistaan, ja ehdin vastata pahoitellen, etten ymmärtänyt mitä hän sanoi. Vasta myöhemmin alkoi raksuttaa, enkä tiennyt, olisiko pitänyt itkeä vai nauraa.

Tuota aikamoista tohinaa kesti noin tunnin ja vartin verran, sitten tulijat loppuivat ja ovet lukittiin. Ruokaa jäi sen verran yli, että me talkoolaiset pääsimme myös syömään. Ja kuinka herkullisia lihapullat, perunamuusi ja keitetyt kasvikset olivatkaan! Puhumattakaan kekseistä... Syödessä juttelin Mirjamin kanssa; hän on myös Vancouverissa muutaman kuukauden harjoittelussa, First Lutheran Churchilla. Vaihdettiin yhteystietoja ja sovittiin, että nähdään.

Vähän puoli yhden jälkeen olimme taas Jukan autossa. Teimme pienen kierroksen Hastingsilla ja veimme vielä Mirjamin kotiin. Marska makoili tila-auton taka-osassa lattialla ja oli hilpeällä tuulella koko matkan ajan, vaikka hänelle ei riittänyt istuinta. Piipahdimme kirkolla pikaiseen, ja olimme kotona yllättävän aikaisin, jo ennen kahta.

Seinävaate kirkon seinällä: Tulkaa minun tyköni, te työn ja kuormien uuvuttamat...Olo on vähän hassu. En ollut tavallaan mitenkään yllättynyt siitä, miltä kadun ihmiset näyttivät, samanlaisia kun ovat niin Helsingissä, Tartossa kuin täälläkin. Pikemminkin paremmin pukeutuneita kuin olisin luullut. Koskettavinta oli ehkä ystävällisyys ja kohteliaisuus. Silti pahimmalta minusta tuntuu edelleen tanssiva mummo, jonka näin Riikassa jo monta vuotta sitten... Eihän tanssissa ollut edes askeleita, ja radiosta kuuluva musiikki oli iänikuista - ja silti mummo vain tanssi, tanssi kun ei muutakaan voinut.

Kuitenkin, tänään lähes neljäsataa ihmistä sai syödäkseen hyvää, terveellistä ruokaa, ja toivottavasti sellaisen olon, että heitä arvostetaan heidän vaikeuksistaan huolimatta. Ei kai se ole paljon, mutta jos edes jotakin...

5 kommenttia:

Suvetar kirjoitti...

Hello, sir, ma'am!

Kokemuksenne poiki uuteen ihmiskuntaan ihan oman entrynsä, mutten osannut linkittää tätä sinne, kädetön kun olen. Pälli-rakas, kun olet kirjailijana meidän blogissa, pääset varmaan muokkailemaan sitä entryä? Jos haluat, olisin iloinen, jos linkittäisit sieltä tänne, niin ihmiset ymmärtäisivät jutun juuren kenties paremmin?

Olette rakkaita!

~mummu

Pälli kirjoitti...

Mummuseni, sinäkin olet rakas! :)

Pääsin tosiaankin muokkaamaan sitä tekstiä, nyt on linkki. Hassua...

Et ole kädetön ollenkaan. Mitenkä ihminen linkin osaisi laittaa, jos ei osaa hötömölöä. Mutta se on helppoa, ja voin neuvoa sen tässä...

Linkin voi lisätä kummassakin tilassa, joko Compose tai Edit Html. Suosittelen html-tilaa, koska silloin näkee paremmin, mitä on tullut kirjoitettua.

Eli jos haluat laittaa linkin vaikkapa jonkun nimestä hänen blogiinsa, toimi näin...

1) Kirjoita ensin teksti, johon linkin aiot laittaa.
2) Vie osoitin nimen alkuun.
3) Kirjoita siihen seuraava rimpsu, josta poistat yhden välilyönnin joka kohdasta (a:n ja href:n välillä pitää siis olla välilyönti, muuten kaikki yhteen)... < a href = "" >
4) Lainausmerkkien väliin tulee blogin osoite, joka on helppo kopioida selaimen osoitekentästä.
5) Nimen loppuun seuraava rimpsu - poista jokainen välilyönti... < / a >

Sitten Publish, ja lopuksi kannattaa kokeilla, että linkki toimii ja vie oikeaan paikkaan. Jos on ongelmia, ne johtuvat yleensä siitä, että osoite on väärä jostain syystä, tai joku lainausmerkki tai pienempi- tai suurempikuin merkki on jäänyt pois tai tullut liikaa.

Ja nyt kokeillaan, näyttääkö tämä kommentti siltä kuin pitää!

Pälli kirjoitti...

Blogger ei halua näyttää kahta välilyöntiä, mutta muuten ok, eiköhän tuosta saa tolkkua :)

Suvetar kirjoitti...

Kiitoksia linkityksestä ja nyt minäkin osaan! Olette kyllä sankarillisinta väkeä ikinä! :)

Pälli kirjoitti...

Noh, ei ny sentään sankarillista. Ihan maanläheistä touhua tuo... ja voipihan Suomessa Hesan puolessa olla jotain vastaavaa, me vaan Jyväskylässä ei siitä tiedetä... :)